logo 't trimhuuske

Behandelingen

Trimmen is een verzamelnaam voor het verzorgen van de vacht van een hond. In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook voor kruisingen en kortharige honden.

Er zijn verschillende soorten vachten en deze vragen allemaal een verschillende trimtechniek. Afhankelijk van de vacht wordt de juiste techniek toegepast.Rashonden worden meestal getrimd volgens de ras standaard. ‘Rasloze’ honden worden getrimd naar de ras standaard die het best bij hun uiterlijk of vachtsoort past, met daarbij een beetje fantasie van de eigenaar en trimster.

Dankzij ‘t Trimhuuske nooit meer een ‘bad-hairday’ voor uw hond!

U kunt bij mij terecht voor de volgende behandelingen:

Plukken

Honden met een plukvacht zoals Bouviers, Schnauzers, de meeste terrier-rassen en alle overige ruwharige honden hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Deze laatste noemen we de “plukvacht” en moet regelmatig verwijderd worden. Het dode haar wordt met de hand of met een trimmes weggenomen. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer de vacht plukrijp is en deze haren dus ook los genoeg zitten om ze uit de vacht te trekken zonder de hond hier pijn mee te doen. Plukken is vrij arbeidsintensief. De hele hond wordt geplukt totdat de hond alleen nog maar zijn ondervacht heeft en de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. (Dit is normaal gesproken 2 keer per jaar). U kunt er ook voor kiezen om uw hond te laten strippen.

Strippen

Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen wordt er dan niet 2 maal per jaar de hele bovenlaag verwijderd maar zo’n 4 maal per jaar de helft van de bovenlaag, de andere helft blijft nog staan. Hierdoor is de hond niet meteen van lang naar heel kort maar ziet hij/zij er goed verzorgd uit met nog een volle vacht. Na +/- 3 maanden wordt de rest van de “oude haren” weg geplukt en zult u zien dat de vacht die als eerste is geplukt voor de helft weer is aangegroeid. De hond is wederom niet kort/kaal maar zeer goed verzorgd. Strippen is uitermate geschikt voor honden die bijna geen ondervacht hebben. Daar komt bij dat de behandeling op zich niet zo intensief is dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt.

Knippen

Knippen houdt in dat met behulp van een rechte of gebogen schaar de vacht van de hond wordt ingekort en in model gebracht. Dit kan soms ook wel door de vacht te scheren, maar het resultaat is niet vergelijkbaar. Knippen is uiteraard arbeidsintensiever dan scheren maar, voor een mooi model en een mooie vacht, absoluut noodzakelijk. In sommige gevallen wordt ook wel een combinatie gebruikt van scheren en knippen. Bijvoorbeeld alleen het lichaam scheren en daarna de pootjes en het kopje knippen.

Scheren

Scheren houdt in dat er met behulp van een tondeuse de vacht van de hond wordt ingekort en in model gebracht. Mocht er sprake zijn van vervilting is dit de enige oplossing om de hond van zijn (soms pijnlijke) vervilte vacht te ontdoen. Bij een aantal rassen wordt een combinatie gebruikt van scheren en knippen. Scheren is minder arbeidsintensief dan knippen of ëffileren, maar geeft niet altijd het gewenste resultaat. Als oude en zwakke honden het trimmen niet meer vol kunnen houden, wordt er in overleg met de eigenaar besproken om de hond in model te gaan scheren.

Effileren

Effileren betekent letterlijk: uitdunnen. Een effileerschaar heeft aan één of beide zijden een getand blad waardoor niet de hele lijn geknipt wordt, maar alleen die plekken waar de scheerbladen elkaar raken. Met een effileerschaar is het mogelijk de vachtlengte in te korten zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is, wat met het knippen van een gewone schaar wel het geval is. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier verkregen worden, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund. Spaniels, Setters, Retrievers etc. worden, waar mogelijk, uitgeplukt en verder met de ëffileerschaar uitgedund en gemodelleerd. Vooral de Maltezers en Shih-Tzu’s hebben soms een wolletje onder hun vacht zitten die heel snel kan gaan verklitten. Daarnaast zijn er vachten die uit zichzelf maar doorgroeien zoals die van Yorkshire Terriërs en Maltezers bijvoorbeeld. Deze vacht kan in iedere gewenste lengte geknipt worden.

Kammen/Borstelen

Kammen en borstelen houdt in dat er door middel van de juiste kammen en borstels de vacht van de hond verzorgd en ontklit wordt. Dit lijkt heel eenvoudig, maar is vaak een groot probleem doordat er te oppervlakkig wordt gewerkt. Dit betekent dat de hond er op het oog goed uitziet maar dat er in de ondervacht snel verviltingen plaatsvinden met alle gevolgen van dien. Een goede borstelbeurt neemt heel veel tijd in beslag aangezien echt alle plekken laag voor laag behandeld worden. Onderschat dit dus niet.

Wassen/Drogen

Honden die bij mij komen worden bij een komplete behandeling altijd gewassen met een bij de vacht passende shampoo en evt. aansluitend met een conditioner. Daarna wordt de vacht droog geblazen met een waterblazer. Indien u de hond alleen komt brengen om te wassen dan kan dit natuurlijk ook maar dan zal de hond klitvrij moeten zijn.

Ontwollen

Bij ontwollen wordt de hond van zijn ondervacht ontdaan. Meestal wordt dit gedaan om de hond te helpen zijn verharingsperiode sneller door te komen. Of bij honden waarvan de vacht zo ontzettend dicht is, dat er met een kam bijna niet meer door te komen is. Ook voor het baasje erg fijn, veel minder haren in huis.

Nagels knippen

Nagels knippen gebeurt altijd tijdens de behandeling (mits noodzakelijk). Mocht u het tussendoor nodig vinden de nagels van uw hond te knippen, dan kunt u altijd even langs komen. Voor vaste klanten doe ik dit uiteraard gratis.

Ontvlooien/teken verwijderen

Indien uw hond vlooien of teken heeft kunt u bij mij terecht voor een behandeling indien u dit niet zelf wilt of durft. Hieraan zijn natuurlijk wel extra kosten verbonden aangezien ik rekening moet houden met de hygiëne binnen ‘t Trimhuuske. (U wilt toch ook niet dat uw hond van het trimmen terugkomt en aansluitend vlooien blijkt te hebben?) Het is dan ook verstandig uw hond op tijd preventief te behandelen. Persoonlijk ben ik zeer tevreden over de Seresto-halsband.